Sanningskommissionen – Hur långt är vi villiga att gå för att få fram sanningen?
Man with long nose isolated on grey wall background. Liar concept. Human face expressions, emotions, feelings.

Sanning eller konsekvens

Tala sanning ligger inte i allas natur att säga och vissa trasslar sig in i mer och mer lögner. Tillslut så vet inte omgivningen när personen ifråga talar sanning eller ljuger, ibland kan det gå så långt att personen själv inte vet vad som är sanning och vad som är lögn. Att ljuga kan ta isär relationer och skapa en enda ond cirkel bara för att personen vill skydda en från sanningen. Förklaringen kan vara att personen som ljuger är rädd för konsekvenserna vad som kommer hända om sanningen läcker ut men ibland blir det inte alls lika stora konsekvenser men då är relationer och tillit redan förstört.

Förfina sanningen en bit

asdasdSanning och konsekvens är ett spel som är till för att exponera sanningen, ifall personen ifråga inte vill säga sanning måste personen göra en handling som de övriga ska bestämma. I spelet måste man vara minst två spelare och spelet är väldigt populärt bland barn och ungdomar. På svensexor och möhippor när sanningen ska fram spelas ibland spelet. Sanning och konsekvens går ut på att det finns en frågare som ställer en fråga till valfri person, personen väljer att antingen svara sanning eller konsekvens. Vid konsekvens väljs det ut något som svararen måste göra, det innefattar ofta något extremt som kan vara äckligt eller pinsamt. Det är meningen att man ska välja sanning så därför är det bättre ju pinsammare saker det är i konsekvens men det är helt upp till deltagarna att bestämma vad som ska göras. Leken avslutas väldigt lätt då det inte finns någon som kan vinna, så när alla tröttnat så är leken slut. Ibland är frågan om det är bättre att ljuga än att prata sanning, med tanke på kontroversen kring teratologen kan det kring vissa ämnen vara bättre att förfina sanningen en bit för att inte alla ska veta allt.

Sanning är inte lätt

Sanning är inte alltid lätt i alla lägen och det är ibland svårt att se om personen verkligen pratar sanning. Många tester har gjorts för att få folk att prata sanning och vissa är mildare än andra. Man kan känna igen att vissa av de mildare lekar som man använder som ung är egentligen bara en förfining av vad som används i övriga världen när det gäller till att få fram sanningen. Sanning och konsekvens är ett lekfullt spel där ändå tanken bakom spelet ska vara att man pratar sanning. Konsekvens kan ofta vara något som man som ungdom anses vara pinsamt eller äckligt, vilket för fram poängen igen att man vill få folk att välja sanning. Den som har fått frågan får sen välja vem av deltagarna som ska få nästa fråga och så fortsätter det. Leken har egentligen inget direkt slut utan den slutar när deltagarna tröttnar på att spela.